Özgüvenimi nasıl yükseltirim?

Son yazımda sağlıklı iletişim ve özgüven konusu hakkında size bilgi vermiştim. Şimdi ise yine bu konunun bir devamı olarak özgüvenimizi geliştirmek için neler yapabiliriz ondan bahsedeceğim. Makul özgüven seviyesi bizi iletişim kurmada bir adım ileriye taşıyacak bir araçtır. Bu aracımızı şu şekilde geliştirebiliriz ;
Son yazımda sağlıklı iletişim ve özgüven konusu hakkında size bilgi vermiştim. Şimdi ise yine bu konunun bir devamı olarak özgüvenimizi geliştirmek için neler yapabiliriz ondan bahsedeceğim. Makul özgüven seviyesi bizi iletişim kurmada bir adım ileriye taşıyacak bir araçtır. Bu aracımızı şu şekilde geliştirebiliriz ;
- Öncelikle kişi kendisinin farkında olmalıdır. Eksik yönlerini bilmeli ve bunları kişisel gelişimi için elinde olan fırsatlar olarak değerlendirmeli. Başarılı olduğu yönleri tespit etmeli ve onları bir adım daha geliştirebilmek için çalışmalıdır.
- Kişi kendisini başka insanlar ile karşılaştırmamalı. Karşılaştırmak demek reddetmek demektir. Reddetmeyin , kabul edin.
- Kendinizi şımartın. Küçük küçük ödülleriniz olsun hayatınızda. Bu ödülleri sadece para ile alınabilen şeyler olarak düşünmeyin. Bir gününüzü sadece kendinize ayırmakta büyük bir ödüldür.
- "Hayır" demeyi öğrenin. Unutmayın bir kez "evet" dediğinizde artık geri dönüşü olmayan bir yola girersiniz ve sürekli "evet" demek zorunda kalırsınız. Fakat "hayır" demek böyle bir şey değildir. Sadece bir kez "hayır" derseniz , bir kez daha "hayır" demek zorunda kalmazsınız.
- Her söylediğiniz "hayır" kendinize söylediğiniz bir "evet" tir.
- Sevilen kişiyi oynamayın , sadece kendiniz olun.
- Geçmişinizde kendinize güveninizin yüksek olduğu anları hatırlayın , kendinize bu anları hatırlatın. Zor bir durum karşısında yapacağınız değerlendirme öncesi o anlarınızı hatırlamanız size yardımcı olacaktır.
- Listeler oluşturun. Yapabildiğiniz ve yapamadığınız şeyleri somut olarak görebileceğiniz listeler. Sonra bu listeler üzerinde teker teker çalışmalar yapın. İyi yanlarınızı daha iyiye , kötü yanlarınızı iyiye çevirmek için çaba harcayın.
- Vazgeçmeyin. Vazgeçmek kendinizi küçümsemektir. Yenilgiyi kabul etmektir. Mücadele edin.
- Özgüvenin doğuştan gelen bir özellik olmadığını , geliştirilebilir bir özellik olduğunu kabul edin.
- İç sesinizi yönetin. Yaşam kalitenizi iç sesinizle gerçekleştirdiğiniz mücadeleniz belirler.
- Negatif düşünceleri bastırın. Onları yok sayamazsınız. Fakat makul sebepler üreterek yok edebilirsiniz.
- Dıştan denetlenen değil , içten yönetilen biri olmaya çalışın.
- Pozitif kişiler ile vakit geçirin. Unutmayın pozitif kişiler , pozitif iletişim kurarlar. Onlardan hayata dair şifreler öğrenin.
- Hayat kocaman bir oyun. Bu oyunda bazen kapıları açmak , bazen bölüm sonundaki canavarı yenmek için şifrelere ihtiyacınız olacak. İşte bu şifreler sizin çevrenizde gizli. Arayın ve bulun.
- Standart yaşamınız zamanla sizin "Rahatlık Alanı" nız haline gelir. Bu alanda uzun süre vakit geçirmek sizi tembelleştirir. Bu alandan çıkın. Yola sürekli devam edin. Unutmayın enerji akan suyla elde edilir ve durgun su zamanla kokar.
- Korku listenizi oluşturun. Korkularınızla yüzleşin. Yüzleştikçe güçleneceksiniz.
- Kendi değerinizin farkına varın. Hepimiz çok değerliyiz. Eğer bunun farkına varmazsak herkesin bizden üstün olduğunu düşünürüz. Einstein bu konuda çok doğru bir tespit yapmıştır : "Aslında herkes dâhidir. Ama siz kalkıp bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız , tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir"
- Esnek olun. Farklı düşünce ve fikirler karşısında esneyin. Bu kendi fikrinizden ödün verdiğiniz anlamına gelmez. Sadece karşı tarafı dinlediğinizi ve onun fikrine değer verdiğinizi gösterir.
- Eleştirilebilir olun. Eleştiri , bir fırsattır. Eleştirileri toplayın. Bir liste yapın. Bu listeyi sık sık gözden geçirin ve kendinizi geliştirmenin yollarını arayın.
- Hata yapmaktan korkmayın.
- Fikirlerinizi sesli olarak dile getirin.
- Sorumluluk alın.
- Diğer insanlara yardımcı olun. Fayda sağlayın. Bu öz değerinizi yükseltecektir.
- Beklentilerinizi minimum seviyeye indirin. Böylece küçük başarılar büyük mutluluklar haline gelir.
- Sosyalleşin. Ama online olarak değil. Canlı. Yüzyüze.
- Göz teması kurun.
- Bakımlı olun.
- Spor yapın.
- Olumsuz kişilerden uzak durun.
- Doğal olun.
- Başkalarını yargılamayın.
- Az konuşun , çok dinleyin.
- Yardım isteyin.
- Diğer kişilerin başarılarını tebrik edin.
- Aşırı özgüven , öğrenme yolunu kapatır. Kişi herşeyi bildiğini , öğrenecek bir şey olmadığını zanneder. Düşük özgüven ise risk alma cesaretini yok eder ve kişi ileri adım atamaz. Dolayısıyla makul özgüven , aksiyona geçecek cesareti verecek kadar yüksek , öğrenme yolunu kapatmayacak kadar düşük olmalıdır.
Hayallerinizin hayatlarınız olması dileğiyle..
Eklenme Tarihi: 10 Kasım 2017