Özgüven

Atakan Çivici
İletişim becerileri konusunda yaptığım araştırmalar , kişinin özgüveninin sağlıklı iletişim kurmakta büyük rol oynadığını ortaya koyuyor. Bunu şöyle açıklayabiliriz ; İletişim kurmak isteyen kişi öncelikle karşısındaki kişiye güvenmek istiyor.

İletişim becerileri konusunda yaptığım araştırmalar , kişinin özgüveninin sağlıklı iletişim kurmakta büyük rol oynadığını ortaya koyuyor. Bunu şöyle açıklayabiliriz ; İletişim kurmak isteyen kişi öncelikle karşısındaki kişiye güvenmek istiyor. Bu güven ortamı sağlanana kadar kişi kendini iletişime kapatıyor. Karşısındaki kişiye güvenirken yani onu tanımaya çalışırken öncelikle kendisi ve karşıdaki kişi arasında benzerlikler bulmaya çalışıyor. Ne kadar fazla benzer nokta yakalar ise o kadar çabuk iletişim kurmaya başlıyor. Şimdi özgüven bunun neresinde diye sorabilirsiniz. Özgüveni yüksek olan kişiler kendileri ile yüzleşmiş , hatalarını kabul eden ve bu hataları kendini geliştirme yolunda bir fırsat olarak gören , güçlü yanlarını bilen ve bunları her gün bir adım ileriye taşımaya çalışan kişilerdir. Aynı zamanda bu kişiler kendi değerini ve hayata kattığı anlamın farkında olan kişilerdir. Bu kişilerin en büyük özelliği kimseyi kendilerinde üstün görmezler , aynı zamanda kendilerininde kimseye karşı üstün olmadığını , her varlığın bir var olma amacı olduğunu ve ayrı bir değeri olduğunu kabul ederler. Tüm bu özelliklerin iletişime yansıması ise şu şekilde olacaktır. İlk olarak kişi kendini diğer kişilerden üstün görmeyerek kendine "karşısındaki kişinin fikri değerlidir , ben onu dinlemeliyim" fikrini kabul ettirir. 


Bu sebeple bir konu hakkında çok fazla bilgiye sahip olsa bile karşısındaki kişinin konuşmasına izin vererek iletişime ilk adımı atar. Dinlemek. Dinlemenin devamında ise kişi kendi değerinin farkında olduğu için kendine "benim düşüncelerim değerli , bu düşüncelerimi diğer inşalarla paylaşmalıyım" fikrini kabul ettirir. Bu sebeple herhangi bir ortamda fikrini söylemekten korkmaz ve iletişimin devamlılığını sağlamış olur. Bununla birlikte kişi kendinin olumlu ve olumsuz tüm özelliklerinin farkında olması sebebiyle bulunduğu ortamda fikrini paylaştığı kişilerden alacağı olumlu veya olumsuz etkilere negatif tepkiler vermez. Böylece kendisini eleştiren kişilere karşı iletişim yolunu kapatmamış olur. Bu özelliklere sahip kişi karşısındaki kişiyi tanımaya ve aralarında ortak noktalar bulmaya çalışmaktan çekinmez. Özgüven konusu çok ayrıntılı bir konu. Bu konuya bundan sonraki yazılarımda tekrar tekrar değineceğim. Çevremde gözlemlemiş olduğum iletişim problemlerinin temel sorununun özgüven eksikliği olduğunu belirtmek istiyorum. Kendine güveni olmayan kişilerin , etrafına şüphe ile yaklaştığı ve bu şüphe ve menfaat temelinde kurulan iletişimlerin kısa zamanda çöktüğünü görüyorum. Sağlıklı iletişimler kurabilmemiz için öncelikle özgüvenimizin belirli bir derecede olması gerekiyor. Çok yüksek özgüvende kısa zamanda kibire dönüştüğü için faydadan çok zarar görmemizi sağlar. Dolayısıyla özgüvenimiz ; İletişime ve aksiyona geçecek cesareti verecek kadar yüksek , öğrenme ve eleştirilme yolunu kapatmayacak kadar düşük olmalıdır.

Hayallerinizin , hayatlarınız olması dileğiyle.
Eklenme Tarihi: 10 Kasım 2017